Balık alerjisi balık tüketimi sonrası vücudun anormal tepki vermesine denilir. Başlıca belirtileri dudakta şişme, dudak etrafında kızarıklık, egzama gibi belirtilerle kendini gösterir. Balık alerjisi teshisi konuldıktan sonra balık alerjisi tedavisi yapmak gerekir.
Balık Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Balık alerjisi tedavisinin en önemli yöntemi diyettir. Öncelikle balık alerjisinin hangi mekanızmayla geliştiği iyi bilinmelidir. Tip 1 dediğimiz IgE’ye bağlı balık alerjisi, Tip 2 dediğimiz Non-IgE balık alerjisi ve her iki mekanızmanın da olduğu mikst balık alerjisi olabilir. Bu balık alerjileri tipine göre de tedavi de değişmektedir.
Tip 1 Balık Alerjisi (IgE’ye bağlı Balık Alerjisi)
Bu tip balık alerjisi en tehlikeli olandır. Balık tüketimi sonrası kurdeşen, dilde şişme, nefes sıkışması, tansiyon düşmesi gibi ciddi alerji belirtileri olanlarda genelde alerji testlerinde balık alerjisi saptanır. Bu durumda balık içeren gıdalar için çok sıkı diyet yapmak gerekir. Balık ve balık ürünlerinin sıkı bir şekilde diyeti yapılması gerekir. Aksi taktirde balık etine dilin dokunması, balık pişirilen ortamda balığın buharının solunması nefes sıkışmasına neden olabilmektedir.
Tip 2 Balık Alerjisi (Non-IgE Balık Alerjisi)
Bu tip balık alerjisi daha hafif belirtiler yapar. Daha çok bağırsak problemlerine neden olmaktadır. Bir yaşından küçük çocuklarda kakada mukuslanma, kakada kan gibi belirtilerle kendini gösteren non IgE balık alerjisi dediğimiz gizli alerji tablosunda besin alerjisi için yapılan gerek alerji deri testi gerekse kan testlerinde alerji saptanmaz. Annenin balık tüketmesiyle anne sütüyle bebeğe geçebilir veya bebeğin balık tüketmesiyle bebekte kakada kan ve mukusla birlikte huzursuzluk gelişir. Bu tabloda alerjik şok gelişmez. Genelde diyetle düzelir. Bir yaşına kadar çoğu düzelir.
Mikst Tip Balık Alerjisi
Hem tip 1 hem de tip 2 balık alerjisinin birlikte olduğu balık alerjisi tipidir. Bu tip balık alerjisinde de diyet çok önemlidir. Genellikle tip 2 balık alerjisi bir yaşına kadar düzelmekle birlikte tip bir alerji uzun süre devam edebilir.
Balık Alerjisi Düzelir Mi?
Balık alerjisi özellikle tip 1 şeklinde olmuşsa yani ciddi alerjik reaksiyon olmuşsa bu tür balık alerjisi ömür boyu sürme ihtimali yüksektir. Bu nedenle balığa karşı ciddi alerjik reaksiyon gelişenlerin diyetlerine çok dikkat etmeleri gerekir.
İlaç tedavisi
Balık alerjisi belirtileri olanlarda kurdeşenin rahatlaması ve belirtilerin düzeltilmesi için antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.
Adrenalin oto-enjektör kullanımı
Adrenalin oto-enjektör kullanımı özellikle ciddi alerjik reaksiyon gelişen hastalarda gerekebilmektedir. Özellikle yanlışlıkla balık veya balık ürünü tüketilmesi ile aniden vücutta ciddi alerjik reaksiyon gelişen, kurdeşen gelişen, tansiyon düşmesi, nefes sıkışması olan çocuk ve yetişkinlerde tedavide ilk basamak alerjik şok geçiren kişinin yere yatırılması ve ayak altına yastık konulması önemlidir. Daha sonra adrenalin oto-enjektörünün bacağın üst yan kısmına enjekte edilmesi önemlidir. Ciddi balık alerjisi olan hastaların yanlarında adrenalin oto-enjektör bulundurması çok önemlidir.
Özetleyecek Olursak
-Balık alerjisi saptanan çocuklarda öncelikle balık alerjisinin hangi mekanızmayla geliştiği belirlenmelidir
-Ciddi balık alerjisi olan çocuklarda diyet yapılması çok önemli olup balık etine dilin dokunması bile ciddi alerjik reaksiyona neden olmaktadır.
-Ciddi balık alerjisi gelişenlerde balık alerjisi ömür boyu sürme ihtimali yüksektir.
-Ciddi balık alerjisi olanlarda acilen tedavi yapılabilmesi için adrenalin oto-enjektörle tedavi edilmelidir.